Behandeling
Klachten
Behandeling
Stress en Burn-out
Relatieproblemen
Psychotrauma
Depressieve klachten
Angstklachten
Eetproblemen
Hoogbegaafdheid
Hoogsensitiviteit
Rouwverwerking
• Opvoeding en hechting
Expatriates
Behandeling van opvoedings- en hechtingsproblemen bij Psycholoog Den Bosch

Hoe herken ik opvoedingsproblemen?
Opvoeden lijkt vanzelfsprekend maar dat is het zeker niet. Het opvoeden van kinderen gaat met vallen en opstaan. Kinderen zijn niet altijd even makkelijk; spijbelen, een boze bui, niet luisteren, te laat thuis komen en liegen. Pas als dit soort moeilijkheden langer aanhouden kun je spreken van opvoedingsproblemen. Als ouder ben je dan niet in staat om het gedrag van hun kind te corrigeren. Je doet je best maar heeft het niet het gewenste resultaat.

Enkele opvoedingsproblemen zijn:
• je kind luistert niet goed naar je
• gesprekken lopen steeds vaker uitlopen op een conflict of ruzie
• je voelt je vaak machteloos in de opvoeding van je kind
• je vindt onvoldoende aansluiting bij je kind
• verschillende dingen heb je al geprobeerd maar niets lijkt langdurig te werken.

Wat zijn opvoedingsproblemen?
Opvoedingsproblemen beginnen vaak heel geleidelijk, maar soms ook heel abrupt. Denk aan het gedrag van een kind in de peutertijd of van pubers. Een opvoedingsprobleem is in eerste de plaats een probleem voor de ouders. Je wilt vaak iets bereiken, wat niet lukt. Bijvoorbeeld dat je kind beter naar je luistert. Je voelt je als ouder machteloos, onzeker en zelfs kwaad wanneer het niet lukt om het gedrag van je kind te veranderen.

Enkele oorzaken van opvoedingsproblemen:
• ouders staan er vaker alleen voor dan vroeger
• door kleine gezinnen kunnen ouders tegenwoordig minder ‘oefenen’ in opvoeden
• de ouder heeft het gevoel tekort te schieten
• een ontwikkelingsstoornis bij het kind, bijvoorbeeld ADHD
• botsende karakters tussen ouders en kind
• vaste gewoontes in het gezin knellen bij het kind
• de ouder reageert meer op negatief gedrag van het kind dan op positief gedrag
• echtscheiding
• het kind maakt deel uit van een nieuw samengesteld gezin
• moeilijkheden op school

Wat is hechting en hoe ontstaat het?
Elk kind heeft van jongs af aan het vermogen om zich te hechten met een ouder of verzorger. Door lachen, huilen, vastgrijpen, aankijken en zuigen zoekt een jong kind contact. Adequaat reageren op deze behoeftes, zorgt voor de ontwikkeling van een veilige en stabiele band tussen ouder en kind.

Helaas loopt het regelmatig anders. Een ouder kan om diverse redenen niet in staat zijn het kind te bieden wat het nodig heeft. Zo kun je als ouder zelf problemen hebben en worstelen met je eigen emoties, ook ziektes, detentie of andere ernstige gebeurtenissen kunnen van invloed zijn. Het gevolg kan zijn dat een kind zich onveilig hecht.

Onveilig hechtingsgedrag blijft vaak ook in het latere leven een rol spelen. Als volwassene kun je bijvoorbeeld moeite hebben met het opbouwen en onderhouden van relaties, omdat je bezorgd bent dat intimiteit leidt tot afwijzing. Ook kun je psychologische problemen krijgen.

Behandeling van opvoedings- en hechtingsproblemen bij Psycholoog Den Bosch
Gelukkig zijn opvoedingsproblemen oplosbaar en onveilige hechting veranderbaar. Zo kan begeleiding de negatieve invloed van een onveilige hechting op je leven verminderen of zelfs helpen verdwijnen. Opvoedingsproblemen kunnen worden opgelost met de juiste toepassing van goede handvatten. Omdat ik sterk vanuit de intuïtie werk, ben ik in staat snel inzichtelijk te maken welke factoren hebben bijgedragen aan je problemen. Ook kan ik direct eventuele knelpunten aanwijzen in de huidige relatie tot jouw kind(eren). Ik kan je concrete handvaten aanreiken en duidelijke aanwijzingen geven tot verbeteringen. Daarbij pas ik de behandelmethoden toe, die bij jouw situatie passen.

Meer informatie omtrent de begeleiding van opvoedings- en hechtingsproblemen en andere klachten binnen praktijk Psycholoog Den Bosch, drs. Bernadette van Wouw vind je onder behandeling.