Behandeling
Klachten
Behandeling
Stress en Burn-out
Psychotrauma
Depressieve klachten
Angststklachten
Eetproblemen
Hoogbegaafdheid
Hoogsensitiviteit
Relatieproblemen
• Rouwverwerking
Opvoeding en hechting
Expatriates
Rouwbegeleiding bij Psycholoog Den Bosch, drs. Bernadette van Wouw

Rouwen is de achterkant van liefde. Het is logisch dat je verdriet ervaart als er een dierbare of iets dierbaars uit je leven verdwijnt. Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met een verlies. Dit kan het overlijden van een dierbare zijn, een scheiding, verlies van gezondheid door een ernstige ziekte of het verliezen van je baan/bedrijf met tot gevolg onverwachte werkloosheid. Wat de reden ook is, een verlies raakt je in je kern. Je moet afscheid nemen van wat was of wat je zo graag had gewild.

Mogelijke reacties bij rouw en verlies
Als je rouwt ben je verdrietig, maar er kunnen nog veel meer emoties en gevoelens bij komen kijken.
• Je voelt je wanhopig en machteloos
• Je kampt met schuldgevoelens
• Je bent boos en verdrietig
• Je hebt last van vermoeidheid
• Je hebt lichamelijke problemen als spijsverterings-, en ademhalingsproblemen
• Je voelt je bang, eenzaam en verward
• Je bent hyperactief of voelt je juist verdoofd en trekt je terug
• Je kunt het niet geloven, het gemis is enorm

Rouwverwerkingsproces
Ook al is rouwen een universeel gegeven, ieder rouwproces is uniek. Geen twee mensen ervaren dezelfde rouw en er bestaat niet één typische reactie op verlies. Toch kan het nuttig en geruststellend zijn om te weten dat een rouwproces door verschillende fasen voert, waarin je uiteindelijk leert leven met het verlies.

Stervenden rouwen en rouwenden sterven, elk op een eigen unieke manier. Het loslaten van het oude, van de oude jij en ik en toegroeien naar het nieuwe, de nieuwe jij en ik. Ook al is de ander fysiek weg. Daarom nog niet de verbinding.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ruim de helft van de nabestaanden die een partner heeft verloren, aangeeft het gevoel te hebben dat de ander op één of andere manier nog aanwezig is, waarbij de helft zegt dit ook zintuiglijk te voelen ('Ik zag haar plotseling voor me', of 'Ik hoorde zijn stem', of 'Ik rook ineens haar parfum'). Ook als je die waarnemingen niet hebt, kan er een subtiele vorm van contact zijn, bijvoorbeeld via dromen over de overledene.

Een nieuwe verbinding betekent niet de overledene krampachtig vasthouden, maar juist een 'gepaste' plek geven in je leven. Wanneer je na langere tijd nog veel bezig bent met de overledene en/of wanneer dat gepaard gaat met overweldigende emoties, kan hulp bij rouwverwerking nodig zijn.

Rouw- en verliesbegeleiding bij Psycholoog drs. Bernadette van Wouw
Verlies verwerken is een evenwicht vinden tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan met je leven. Omdat rouwen een intense, vaak zware periode is, weet je zelf niet altijd of iets 'erbij hoort' of dat het 'abnormaal is'. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, zou je eigenlijk met iemand moeten praten die je kan helpen dat wat beter te begrijpen.

Omdat ik mediamiek begaafd ben en sterk vanuit de intuïtie werk, ben ik staat om je duidelijke handvaten te geven. Ik doorloop samen met jou de stappen in het rouwproces om te komen tot aanvaarding. Juist omdat je na een verlies vaak met vragen blijft zitten, kunnen antwoorden ervoor zorgen dat je weer verder kunt met je leven.

Meer informatie omtrent rouw- en verliesbegeleiding en andere problemen binnen praktijk Psycholoog Den Bosch, drs. Bernadette van Wouw vind je onder behandeling.