Behandeling
Klachten
Behandeling
Stress en Burn-out
• Relatieproblemen
Psychotrauma
Depressieve klachten
Angsten
Eetproblemen
Hoogbegaafdheid
Hoogsensitiviteit
Rouwverwerking
Opvoedingsproblemen
Expatriates
Relatietherapie bij Psycholoog Drs. Bernadette van Wouw

Relatietherapie wordt ingezet bij verschillende relatieproblemen. Zo kunnen partners die vaak hevige ruzies hebben, langzaam 'uit elkaar groeien', of waar jaloezie of ontrouw speelt, voordeel hebben bij relatietherapie.

De diepere oorzaak van relatieproblemen ligt meestal in het verleden en heeft te maken met verschillen in achtergrond van partners. Zo is de invloed van het gezin van herkomst op het denken, voelen en handelen groot. Onveilige hechting gaat vaak gepaard met oude pijnen, onvervulde verlangens, onuitgesproken verwachtingen en andere diepe kindbehoeftes kunnen uitlopen op teleurstelling, boosheid en verdriet. Stellen we de ander verantwoordelijk voor onze emoties dan begint de strijd. We komen in verstrikkingen en veel geruzie terecht die de liefde niet voeden maar juist ondermijnen. De relatie kan daardoor dusdanig verstoord raken dat relatietherapeutische hulp is aangewezen.

Durf je naar je oude pijn en gedrag te kijken als iets van jezelf, dan kun je de relatie gebruiken om te groeien. Loop je hiervoor weg en besluit je uit de relatie te stappen, dan ontneem je jezelf de mogelijkheid om een diepere verbintenis aan te gaan met de ander en met jezelf. Bovendien zul je in een volgende relatie, vroeg of laat, toch weer geconfronteerd worden met deze beperkende gedragingen die dan opgeroepen worden door een andere partner. De persoonlijke ontwikkeling nodig voor een gezonde en veilige relatie ga je uit de weg.

In iedere relatie komen spanningen, ergernissen en ruzies voor. Dit is normaal en hoeft nog niet te duiden op een ongezonde relatie. Echter, wanneer partners er samen niet meer uitkomen kan relatietherapie een uitkomst bieden.

In het algemeen geldt dat hoe langer wordt gewacht met het aanpakken van een moeizame relatie, hoe complexer de problemen worden. Relatietherapie is daarom niet alleen bedoeld als laatste redmiddel, het kan ook dienen als middel tot verdieping van een relatie. Het tijdig starten met relatietherapie is dus essentieel.

Voor een maximaal resultaat wordt er in de praktijk ook gewerkt in individuele relatietherapie sessies. Juist als je ieder aan je eigen gedrag en het oplossen van problemen uit je verleden werkt en beter met elkaar leert communiceren door je individueel beter te leren uiten, begrijpen etc. zijn de resultaten gunstiger. Relatietherapie bij Psycholoog Den Bosch is sterk resultaatgericht; er worden oplossingen aangedragen om de neerwaartse spiraal te doorbreken en de relatie voor beide partners bevredigend te maken.

Meer informatie omtrent relatietherapie binnen praktijk van Drs. Bernadette van Wouw vind je onder behandeling.