Behandeling
Klachten
Behandeling
Stress en burnout
Eetproblemen
Angstklachten
Hoogbegaafdheid
Hoogsensitiviteit
Relatietherapie
Traumaverwerking
• Rouwverwerking
Depressie
Opvoedingsproblemen
Concentratieproblemen
Slaapproblemen
Expat problemen
Onzekerheid
Rouw en verliesverwerking bij Psycholoog Den Bosch

Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met een verlies. Het overlijden van een dierbare, een scheiding, een ernstige ziekte of een onverwachte werkloosheid. Een verlies raakt je in je kern. Je moet afscheid nemen van wat was of wat je zo graag had gewild. Rouwen is de achterkant van de liefde, het is logisch dat je verdriet ervaart als er een dierbare of iets dierbaars uit je leven verdwijnt.

Mogelijke reacties bij rouw en verlies

Als je rouwt ben je verdrietig, maar er kunnen nog veel meer emoties en gevoelens bij komen kijken.

• je voelt je wanhopig en machteloos
• je kampt met schuldgevoelens
• je bent boos en verdrietig
• je hebt last van vermoeidheid
• je hebt lichamelijke problemen als spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen
• je voelt je bang, eenzaam en verward
• je bent hyperactief of voelt je juist verdoofd en trekt je terug
• je kunt het niet geloven, het gemis is enorm

Rouwverwerkingsproces
Ook al is rouwen een universeel gegeven, ieder rouwproces is uniek. Geen twee mensen ervaren dezelfde rouw en er bestaat niet één typische reactie op verlies. Toch kan het nuttig en geruststellend zijn om te weten dat een rouwproces door verschillende fasen voert, waarin je leert leven met het verlies. Het kunnen handvatten zijn die ons helpen grip te krijgen op onze emoties en ze thuis te brengen.

Stervenden rouwen en rouwenden sterven, elk op een eigen unieke manier. Ook al is de ander fysiek weg. Daarom nog niet de verbinding. De mens is immers veel meer dan zijn of haar fysieke lichaam. Vormen van contact, zij het veel subtieler dan het gebruikelijke fysieke contact, zijn daardoor ook na het overlijden niet uitgesloten.

Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de nabestaanden die een partner heeft verloren, aangeeft het gevoel te hebben dat de ander op één of andere manier nog aanwezig is, waarbij de helft zegt dit ook zintuiglijk te voelen ('Ik zag haar plotseling voor me', of 'Ik hoorde zijn stem', of 'Ik rook ineens haar parfum'). Ook als je die waarnemingen niet hebt, kan er een subtiele vorm van contact zijn, bijvoorbeeld via dromen over de overledene.

Een nieuwe verbinding betekent niet de overledene krampachtig vasthouden, maar juist een 'gepaste' plek geven in je leven. Dus wanneer je na langere tijd nog veel bezig bent met de overledene of/en wanneer dat gepaard gaat met overweldigende emoties, kan het nodig zijn om één en ander vanuit een andere invalshoek te bekijken.

Rouw- en verliesbegeleiding bij Psycholoog Den Bosch
Verlies verwerken is een evenwicht vinden tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan met je leven. Omdat rouwen een intense, verwarrende en zware periode is, kan het moeilijk zijn voor jezelf om te weten of iets 'erbij hoort' of dat het 'abnormaal is'. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, zou je eigenlijk met iemand moeten praten die je kan helpen dat wat beter te begrijpen.

Omdat ik mediamiek begaafd ben en sterk vanuit de intuïtie werk, ben ik in staat om je duidelijke handvaten te geven. Ik doorloop samen met jou de stappen in het rouwproces om te komen tot aanvaarding. Juist omdat je na een verlies vaak met vragen blijft zitten, kunnen duidelijke antwoorden ervoor zorgen dat je weer verder kunt met je leven.

Meer informatie omtrent rouw- en verliesbegeleiding en andere problemen binnen praktijk Psycholoog Den Bosch - Drs. Bernadette van Wouw vind je onder behandeling.