Slapeloosheid - Psycholoog Den Bosch


Wanneer is slapeloosheid een probleem?

Niet iedereen heeft behoefte aan acht uur slaap per nacht. Medisch gezien heb je een slaapprobleem als je langdurig slecht slaapt en je overdag moe, prikkelbaar of slaperig bent. Dagelijkse bezigheden lukken je niet goed meer en concentreren is moeilijk. Slecht slapen kan leiden tot verminderde interesse, spanningsklachten of somberheid. De afname van alertheid en geheugen door slaapklachten maakt de kans op fouten op de werkvloer en in het verkeer groter.

Welke slaapproblemen zijn er?

• Normaal gesproken zou je ongeveer 10 minuten nadat je in bed stapt in slaap
  moeten vallen. Wanneer je vaak pas na een uur slaapt, kan sprake er zijn van een
  inslaap probleem
• Met een doorslaap probleem wordt je in de nacht regelmatig wakker en heb je
  moeite om weer in slaap te komen
• Als je gedurende de nacht goed slaapt maar in de ochtend veel te vroeg wakker
  wordt
• Als je heel licht slaapt, bij ieder geluid wakker wordt en daarna met moeite weer in
  slaap valt, verlies je noodzakelijke slaap

Psychische oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Soms wordt slapeloosheid veroorzaakt door spanningen of gebeurtenissen overdag. Slapeloosheid kan ook aangeleerd zijn.

Andere oorzaken van slaapproblemen:

• Psychische aandoeningen, zoals depressie, angst en stress
• Lichamelijke aandoeningen, zoals jeuk of pijn
• Hormonale aandoeningen
• Slaapapneu
• Alcoholgebruik
• Oncomfortabele slaapplek, geluids- of lichthinder
• Menopauze

Slapeloosheid aanpakken bij de kern

Slechte slapers zoeken meestal geen hulp voor hun klachten. En als ze dat doen, wordt in de regel slaapmedicatie voorgeschreven. Het is bekend dat standaard slaapmiddelen verslavend zijn en hun effecten op termijn verminderen. Na maanden, slapen mensen vaak net zo slecht als in het begin en als ze stoppen met slikken, kan het slaapprobleem zelfs verergeren. Gelukkig zijn er andere manieren om je slaap te verbeteren.

Psycholoog Den Bosch behandelt slapeloosheid

Ik behandel je met het doel de slapeloosheid bij de bron aan te pakken en niet enkel het symptoom te bestrijden. Omdat ik sterk vanuit de intu´tie werk, ben ik in staat je snel inzichten te geven in je probleem, de oorzaken met mogelijke oplossingen tot verbetering. Ik geef je inzichten in je gedrag, gedachten en andere zaken die van invloed zijn op je slaapprobleem. Je leert tevens ontspannen en een beter contact met je lichaamsgevoel te krijgen.

Meer informatie over de behandeling van slaapproblemen en andere klachten binnen praktijk Psycholoog Den Bosch vind je onder behandeling.

Direct naar behandelingen
Psychische klachten - Stress en burnout - Eetproblemen - Angstklachten - Hoogbegaafdheid - Hoogsensitiviteit - Relatietherapie - Traumaverwerking - Rouwverwerking - Depressie - Opvoedingsproblemen - Concentratieproblemen - Slaapproblemen - Expat problemen - Onzekerheid